Airwing stiller med luftambulanse til Extreme E – tidenes første motorsport-race på Grønland

Grønland – et vakkert, men ekstremt landeområde på vår klode. Befolkningen på ca 56’000mennesker er spredt over enorme avstander langs den 44’000km lange kystlinjen, mellom fjorder og fjell. Innlandsisen er verdens største isbre med et areal på ca 1,75 millioner kvadratkm. Det er nok få som forbinder Grønland med motorsport, men nylig ble tidenes første motorsport-race avholdt i Kangerlussuaq, på Grønlands vestkyst, og Airwing var til stede som leverandør av luftambulansetjenester.

Det ble gjennomført mange øvelser på dagene i forkant av løpet

Extreme E er et revolusjonerende nytt motorsport-konsept med et stort fokus på bærekraft og klima. Her finner vi noen av de største navnene innenfor motorsport og rally slik som Sébastien Loeb, tidenes mestvinnende rallyfører med 9 VM-titler, og Jenson Button, tidligere verdensmester i Formel 1. Lagene kjører om kapp i en nyutviklet elektrisk SUV – Odyssey 21, som med sine 550 hk enkelt tar seg frem i ulendt terreng. Motorsportserien reiser verden rundt til noen av verdens mest utilgjengelige lokasjoner for å sette søkelyset på de forskjellige klimautfordringene som vi står ovenfor. Med vårt grønne fokus og ønske om å satse på hybridteknologi i fremtiden føles det derfor naturlig for oss i Airwing å samarbeide med Extreme E.

For vår oppdragsgiver, Motorsport Medical (MDD), har Airwing stilt opp med en Learjet 45XR utstyrt med to bårer og avansert medisinsk utstyr, klar til å evakuere pasienter på kort varsel. Vi har også stilt opp med anestesilege og -sykepleier fra vår medisinske partner AMS, som i tillegg til å være i beredskap for vår luftambulanse også har vært viktige bidragsytere som en del av det medisinske teamet under selve løpet. For oss i Airwing har dette vært et nytt og spennende prosjekt innenfor en bransje vi ikke har samarbeidet med tidligere, men et meget godt samarbeid mellom teamet fra Airwing, AMS og MDD samt gode forberedelser førte til at oppdraget ble løst med den høyeste standard.

Vår Learjet 45XR luftambulanse - utstyrt med to bårer og avansert medisinsk utstyr

I tillegg til å bidra med medisinske tjenester til Extreme E har også vårt team på Grønland gitt tilbake til lokalsamfunnet. I løpet av uken de var i Kangerlussuaq arrangerte de øvelse og simulering for alle ansatte og frivillige i de lokale nødetatene. Det ble holdt klasseromsundervisning og en simulering med realistiske scenarier hvor våre piloter stilte som markører. Gjennom intense og realistiske simuleringer med god instruksjon fra vårt medisinske team ble øvelsene en stor suksess med et godt læringsutbytte for de lokale.

Vi i Airwing takker teamet i Motorsport Medical for oppdraget og et godt samarbeid sammen med vår medisinske partner AMS.

Vår medisinske partner - Advanced Medical Support (AMS)
Oppdragsgiver - Motorsport Medical (MDD)

Bilder fra oppdraget

Det ble gjennomført test sammen med det lokale redningshelikopteret i forkant av løpet
Det medisinske senteret. Arenaen befant seg på en sandslette 27km øst for Kangerlussuaq, noe som stilte høye krav til logistikk og planlegging
Trening og simulering med skadet pasient

Flåte

Bombardier
Learjet 45
8
Personer
861
km/t
Beechcraft
King Air 200
12
Personer
500
km/t